Umberto Eco le ia apararea romanilor din Italia

Umberto Eco le ia apararea romanilor din Italia

Umberto Eco, cunoscut scriitor si semiotician italian (Numele Trandafirului, Pendulul lui Foucault fiind cele mai cunoscute opere ale sale), prin intermediul unui articol din Repubblica, ii ironizeaza pe cei care in acest moment tin lupa oprobiului public asupra faptelor romanilor din Italia.

Umberto Eco rememoreaza istoria violenta a Italiei romanizand numele italienilor care au comis jafuri, violuri sau omoruri, declarand in gluma ca toti, fara exceptie au fost romani. Umberto sesizeaza cu multa intelepciune ca e foarte simplu sa ii acuzi pe altii cand incetezi sa te mai uiti in propria curte, cand treci cu vederea faptele compatriotilor si te incapatanezi sa ii faci pe romani tapii ispasitori ai relelor din Italia.

Argumentul zdrobitor al lui Eco, care vine in apararea romanilor, este statistica. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Interne din Italia, 60,9% dintre violuri sunt comise de italieni. “Sociologii ştiau deja că majoritatea violurilor au loc în familie, drept pentru care bine au făcut Berlusconi, Casini şi Fini că au divorţat, pentru a evita astfel de situaţii tragice”, notează ironic Umberto Eco, adaugand că e la modă să îi acuzi pe români de violuri, deşi, conform aceloraşi statistici, cetăţenii de origine romana au comis doar 7,8% din violuri, iar marocanii 6,3%.

Multumim Umberto Eco ! Asteptam sa oferim aceleasi multumiri si autoritatilor romane care nu se prea omoara cu munca in directia dezamorsarii conflictului italiano – roman.

Multumim si Antenei 1 care a luat initiativa laudabila de a face diferenta dintre romani si tigani. Opozitia impotriva folosirii cuvantului rrom de catre etnia tiganilor trebuia facuta cu mult timp in urma, nu acum cand raul este deja facut. Acum ii vom transforma in victime si, de obicei, dupa cum stie toata lumea acestia isi insusesc mai degraba rolul de agresori. Consideram necesara evidentierea diferentelor dintre romani si tigani pentru ca ele exista, si desi exista, Europa nu le cunoaste si poate nici noi, asa cum ar trebui. Consideram ca si noi romanii ar trebui sa detinem date statistice referitoare la infractiunile comise de straini in Romania, de romanii de diferite etnii si de romani – si de ce nu? sa stim cati tigani romani si cati romani comit infractiuni in Italia – Statistica nu minte si nu discrimineaza.

Insa imi e teama ca rezultatul sa nu fie infricosator. Asta pentru ca tot asteptand sa se romanizeze tiganii, s-au cam tiganizat romanii !

Ce parere aveti?

“…atunci cand doar traiesti un sentiment continuu de indignare, nu te ajuta la nimic! trebuie sa te opui! trebuie sa protestezi!”

You May Also Like