„A forfeta” sau „a nu forfeta”

Impozitul minim pe veniturile firmelor ( impozitul forfetar )

In ciuda impotrivirii agentilor economici, a nenumaratelor incercari de “abolire” a acestei masuri de impozitare, precum si in pofida gemetelor infundate ale microintreprinderilor amenintate de “valul forfetar”, la 11 aprilie anul curent Guvernul a introdus impozitul forfetar prin Ordonanta de Urgenta nr. 34/2009 – cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Conform legii sunt obligate la plata impozitului forfetar persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;

Grila impozit forfetar
Pentru aplicarea impozitului minim anual contribuabililor, sumele corespunzatoare impozitului minim, stabilite in functie de veniturile totale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt urmatoarele:

Venituri totale anuale                        Impozit minim anual
RON                                                                RON
0-52.000                                                        2.200
52.001-215.000                                             4.300
215.001-430.000                                           6.500
430.001-4.300.000                                        8.600
4.300.001-21.500.000                                 11.000
21.500.001-129.000.000                             22.000
Peste 129.000.001                                        43.000

Categorie Speciala
O categorie speciala de contribuabili sunt cei care obtin venituri din activitati de natura:
a) barurilor de noapte, b) cluburilor de noapte, c) discotecilor, d) cazinourilor sau e) pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere.

Persoanele juridice din aceasta categorie, in cazul in care, impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute mai sus este mai mic decat 5% din veniturile rezultate, sunt obligate totusi la plata unui impozit de minim 5% aplicat veniturilor inregistrate.

Veniturile luate in calcul
Pentru incadrarea in transa de venituri totale prevazute mai sus se iau in calcul veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 online casino decembrie a anului precedent, din care se scad:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare;
g) veniturile prevazute la art. 20 lit. d).”

@@@@@@

Comentariu
Schema e simpla, accesibila, calculele se fac usor iar contribuabilii nu vor intampina nici o problema in a calcula impozitul ce trebuie achitat anual – au spus reprezentantii de la Finantele lui Pogea.

Tocmai de aceea contribuabilii, nerabdatori, inca din primele luni de la aplicarea “forfetarului” s-au grabit spre Registrul Comertului pentru a rezolva si aceasta problema.

Prin urmare, nu mai putin de 14.000 de firme si-au suspendat activitatea in luna aprilie a acestui an, peste 1500 de firme au fost dizolvate voluntar, in timp ce radierile voluntare au depasit 2200 de cereri (conform datelor furnizate de Oficiului National al Registrului Comertului).

Fara doar si poate valul de suspendari ale activitatii firmelor vine sa confirme cat de nedorita si imorala este aceasta taxa impusa de stat.

Alaturi de taxa de inmatriculare, taxa de trecere de la Mamaia, nou nouta taxa de pod de la Fetesti precum si alte nenumarate taxe – taxa minima impusa de stat ( forfetara )pe veniturile unei firme se asaza fara rusine pe raftul inghesuit al taxelor platite pentru nimic.

Dumneavoastra ce parere aveti despre impozitul forfetar? Trebuie mentinut sau nu? Vi se pare normal ca statul sa fie in pozitie de castigator fara sa faca nimic? E normal sa platesti impozit si atunci cand esti in pierdere?

@@@@@@@

Update 10 august 2009

Guvernul Balbait ar putea modifica legea impozitului forfetar

Ultimele stiri arata ca Guvernul Boc balbaie inca o lege dupa emiterea ei. Mai exact dupa ce a emis o lege mai mult decat contestata, in plina campanie electorala pentru cea mai inalta functie in stat, agentiile de stiri anunta ca este posibil ca Executivul sa modifice legea din Octombrie 2009 si in consecinta, aplicarea impozitului forfetar sa se restranga doar la veniturile rezultate din anumite activitati.
Vom trai si vom vedea!

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Update-Certificat de Situatie de Urgenta-2

Certificat de Stare de Urgenta (Galben) Modificari aduse de Ordinul MEEMA  882/2020 din 2.04.2020 Diferenta dintre venituri si incasari. Ordinul MEEMA 882/2020 a modificat regimul

Somajul Tehnic

Noi lămuriri prin adoptarea OUG nr. 32 din 30 martie 2020 Context: ultimele modificări aduse în privința acordării șomajului tehnic prin adoptarea O.U.G. nr. 32

UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa

Open chat