Presedintele Basescu vrea sa modifice Constitutia

Cele mai importante prevederi ale proiectului de modificare a Constituţiei:

Potrivit noului proiect, Preşedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale.

Parlamentarii vor fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice.

De asemenea, Parlamentul va avea la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra unui nou Guvern. Dacă legislativul nu se pronunţă în acest termen, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare. Legea fundamentală ar urma să limiteze nenumăratele asumări ale Executivului.

Guvernul îşi va putea angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, dacă nu este vorba despre dgfev online casino proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fără o consultare prealabilă cu preşedintele. Şi nu în cele din urmă, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB.

În plus, Traian Băsescu vrea să fie singurul care să aibă imunitate pe când parlamentarii ar putea rămâne descoperiţi. Este o altă propunere de modificare a Constituţiei. Vizată este şi justiţia: Băsescu propune ca ordonanţa de reţinere să se prelungească de la 24 la 48 de ore.

You May Also Like