Concordatul preventiv – alternativa la procedura insolventei

Concordatul Preventiv – alternativa la procedura insolventei

Cui se adreseaza?

Conform prevederilor Legii 381/2009, procedura concordatului preventiv se adreseaza persoanelor juridice aflate intr-o situatie financiara dificila pe care nu o pot gestiona in cadrul desfasurarii normale a activitatii, dar care inca nu se afla in stare de insolventa.

De ce?

Scopul recurgerii la o astfel de procedura este acela de a renegocia direct sau colectiv, cu majoritatea creditorilor, modalitati si termene de acoperire a creantelor care sa permita debitoarei redresarea economica si in acelasi timp sa ofere creditorilor o perspectiva mai buna de recuperarea a creantelor fata de procedura insolventei.

Cine poate beneficia de prevederile Legii 381/2009?

Poate initia procedura concordatului preventiv orice persoana juridica care indeplineste conditiile de eligibilitate privind conduita comerciala, probitatea sa si a organelor de conducere, si anume: sa nu fi beneficiat de prevederile Legii nr. 85/2006 (Legea Privind Procedura Insolventei) sau Legii nr. 381/2009 (Legea privind Mandatul Ad-hoc si Concordatul) in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal, atat debitoarea cat si organele de conducere sa nu fi fost condamnate pentru savarsirea anumitor infractiuni economice, membrilor organelor de conducere ale debitoarei sa nu li se fi atras raspunderea in conditiile Legii nr. 85/2006.

Avantajele recurgerii la procedura concordatului preventiv

Procedura concordatului preventiv prezinta cateva avantaje foarte importante pentru debitor, cum ar fi propunerea conciliatorului care urmeaza a fi numit de instanta si confirmat de creditorii concordatari, posibilitatea de a solicita pe baza ofertei de concordat preventiv, suspendarea executarilor silite urmand ca acestea sa se suspende de drept din momentul comunicarii hotararii de constatare a concordatului catre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobanzilor, penalitatilor si cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

Acordul este opozabil si creditorilor bugetari, iar ulterior omologarii concordatului, judecatorul sindic poate dispune suspendarea tuturor executarilor silite, acesta fiind opozabil si creditorilor nesemnatari, care pot fi obligati de judecatorul sindic la acordarea unei amanari la plata de maxim 18 luni, sub conditia acordarii de catre debitor a unor garantii.

Un avantaj foarte important este faptul ca pe durata concordatului omologat nu se poate deschide procedura insolventei impotriva debitorului.

De asemenea, procedura prezinta interes si pentru creditori, avand in vedere termenele scurte asociate procedurii, care fac recuperarea creantelor detinute mult mai rapida decat in procedura de drept comun sau in procedura insolventei. Mai mult decat atat, se evita o eventuala insolventa a debitorului care ar prezenta si dezavantajul defavorizarii acestuia pe piata relevanta, ceea ce duce la o scadere a incasarilor acestuia si pe cale de consecinta a capacitatii de acoperire a creantelor.

Semnarea acordului de concordat suspenda si curgerea termenului de prescriptie a dreptului de a solicita executarea silita, astfel incat creditorul semnatar nu risca sa piarda posibilitatea de a valorifica titlul executoriu detinut impotriva debitorului.

Cadrul legal in care se desfasoara procedura da creditorilor un control destul de mare asupra modului de desfasurare si asupra duratei procedurii, care nu poate fi prelungita decat la cererea acestora, cu maxim 6 luni fata de durata initiala.

Astfel, procedura se prezinta ca o alternativa viabila atat pentru debitorii aflati intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o remedieze, fara a afecta negativ relatiile cu partenerii comerciali cat si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri care sa le ofere un anumit grad de control asura felului in care le sunt protejate interesele economice.

Articol scris de Avocat Rocsana Barbulescu

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Update-Certificat de Situatie de Urgenta-2

Certificat de Stare de Urgenta (Galben) Modificari aduse de Ordinul MEEMA  882/2020 din 2.04.2020 Diferenta dintre venituri si incasari. Ordinul MEEMA 882/2020 a modificat regimul

Somajul Tehnic

Noi lămuriri prin adoptarea OUG nr. 32 din 30 martie 2020 Context: ultimele modificări aduse în privința acordării șomajului tehnic prin adoptarea O.U.G. nr. 32

UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa

Open chat