Dobanzile si penalitatile de intarziere in procedura insolventei. Obligatii fiscale

Codul de Procedura Fiscala in art. 122 indice 1, asa cum a fost modificat in septembrie 2011, stipuleaza ca “in cazul contribuabililor carora li s-a deschis procedura insolventei, pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei deschiderii insolventei se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere potrivit legii care reglementeaza aceasta procedura”.

Insa ceea ce trebuie retinut este ca prevederea din Codul de Procedura Fiscala este doar o norma de trimitere la conditiile stipulate de Legea insolventei. In consecinta aceasta prevedere nu instituie prin ea insasi o obligatie de plata de dobanzi si penalitati de intarziere pentru creantele fiscale nascute ulterior deschiderii procedurii insolventei.

Aceasta concluzie se impune cata vreme in Legea insolventei, acesta fiind actul normativ la care face trimitere Codul de Procedura Fiscala, la momentul prezentului articol, NU EXISTA obligatia de plata de dobanzi si penalitati de intarziere pentru creantele fiscale nascute ulterior deschiderii procedurii insolventei.

Autor Avocat Radu Sora

You May Also Like