Noutati aduse de Noul Cod de Procedura Civila

Noutati aduse de Noul Cod de Procedura Civila

Azi 15 februarie 2013 a intrat in vigoare noul Cod de procedura civila!

Asta in ciuda tuturor contradictiilor pe care le contine si despre care am semnalat ca ne vor ingreuna munca si nu usura asa cum isi propuneau redactorii codului.

Azi spunem la revedere procedurilor rapide reglementate de OG 5 / 2001 privind somatia de plata sau OUG 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale si le inlocuim cu prevederile art. 1013 – 1024 din Noul cod de procedura civila – sediul materiei pentru o procedura rapida similara celor reglementate de raposatele OG 5 si OUG 119.

Noua procedura pentru emiterea Ordonantei de Plata
Noutati fata de procedurile anterioare

Se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din orice fel de contracte sau inscrisuri. Nu va lasati indusi in eroare ca se discuta doar de contracte civile, dreptul comercial sau contractul comercial cum il stiam o data, a fost desfiintat de redactorii noului Cod civil.

Noutatea fata de procedurile anterioare este reprezentata de faptul ca aceasta Procedura incepe prin obligatia creditorului de a ii comunica o somatie debitorului prin care i se pune in vedere acestuia sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primire.

Modalitatea de transmitere a somatiei prevazuta de noul cod nu aduce nimic nou in ceea ce priveste serviciul prestat de executor insa in cazul trimiterii prin posta sau curier va trebui ca somatia sa fie comunicata prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire – ceea ce pentru moment pune in pozitie privilegiata Posta Romana.

O alta noutate este ca aceasta somatie intrerupe prescriptia. Dar nu oricum, prescriptia este intrerupta doar daca debitorul este actionat in judecata in termen de 6 luni de la primirea somatiei.

Practic aceasta somatie este o procedura prealabila obligatorie pentru cererile intemeiate pe 1013 Cod de procedura civila. Conform codului in lipsa atasarii acestei dovezi la dosar cererea se va respinge ca inadmisibila.

Cererea pentru emiterea ordonantei de plata din punctul de vedere al formei nu comporta diferente fata de reglementarea anterioara insa din practica este posibil sa apara deosebiri care se vor manifesta in baza practicii ulterioare.

In domeniul citarii partilor, noutatea este ca procedura de comunicare catre debitor trebuie sa se indeplineasca cu cel putin 10 zile inaintea termenului (legea prevede ca citatia trebuie inmanata cu 10 zile inainte de termenul de judecata – nu cu 11 zile sau 9 zile), sa contina cererea creditorului si toate actele depuse de acesta. In citatia respectiva va trebui sa fie mentiunea ca acesta este obligat sa depuna intampinare cu cel putin trei zile inaintea termenului. Sanctiunea nerespectarii termenului este o potentiala recunoastere a pretentiilor lasata la aprecierea instantei.

Un dezavantaj pentru creditor va fi faptul ca intampinarea nu trebuie comunicata, acesta avand obligatia sa ia cunostinta de intampinare de la dosarul cauzei.

Pentru celeritatea actului de justitie Ordonanta de plata va fi emisa in 45 de zile de la introducerea cererii in cazul in care debitorul nu contesta creanta prin intampinare. Din pacate nu se specifica niciun termen in cazul in care prin intampinare se face totusi o contestatie a creantei. Din acest punct de vedere cele 90 de zile pentru solutionarea cererii de ordonanta de plata, prevazute de legea anterioara par un termen mult mai rapid si corespunzator realitatii din teren.

O alta noutate pe care o supunem atentiei dumneavoastra este ca Cererea in anulare poate fi promovata de ambele parti. In acest fel, se indreapta inegalitatea care decurgea din legile anterioare si care negau dreptul creditorului caruia i se respingea cererea de a ataca decizia instantei chiar si numai pentru chestiuni legate de procedura si nu de fondul cauzei.

In cele din urma, trebuie avut in vedere ca Ordonanta de plata este executorie, putand fi pusa in executare si fara sa fie definitiva. Suspendarea executarii ordonantei se poate obtine doar cu depunere de cautiune.


Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Update-Certificat de Situatie de Urgenta-2

Certificat de Stare de Urgenta (Galben) Modificari aduse de Ordinul MEEMA  882/2020 din 2.04.2020 Diferenta dintre venituri si incasari. Ordinul MEEMA 882/2020 a modificat regimul

Somajul Tehnic

Noi lămuriri prin adoptarea OUG nr. 32 din 30 martie 2020 Context: ultimele modificări aduse în privința acordării șomajului tehnic prin adoptarea O.U.G. nr. 32

UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa

Open chat