Debitorul rau platnic. Prevederi legale

Cand putem considera un client rau-platnic? Ce prevede legislatia in acest sens?

Regula este ca un debitor devine rau platnic din momentul in care depaseste scadenta inscrisa in contract pentru indeplinirea unei obligatii de plata. Doar contractul, care reprezinta legea partilor, poate defini in mod corect acest moment.

Ce se intampla totusi cand contractul nu exista, factura nu are scadenta sau momentul platii nu este reglementat in vreun fel? Cum determinam scadenta ca si moment de la care debitorul poate fi considerat rau platnic?

In aprilie 2013, Parlamentul Romaniei a publicat in Monitorul Oficial Legea nr. 72/2013 a care a transpus in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/7/CE privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale.

Potrivit Legii 72/2013, in ceea ce priveste relatiile dintre entitati private, cu exceptia relatiilor intre entitati private si consumatori, termenul prevazut de lege pentru cazurile in care termenul de plata sau scadenta nu sunt mentionate intr-un contract, este de 30 de zile calendaristice, calculat:
• de la data primirii facturii;
• de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii nu este certa;
• de la data finalizarii procedurii de receptie, conform legii perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor.

Precizam ca Legea 72/2013 nu se aplica creantelor ce urmeaza procedura insolventei.


Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Update-Certificat de Situatie de Urgenta-2

Certificat de Stare de Urgenta (Galben) Modificari aduse de Ordinul MEEMA  882/2020 din 2.04.2020 Diferenta dintre venituri si incasari. Ordinul MEEMA 882/2020 a modificat regimul

Somajul Tehnic

Noi lămuriri prin adoptarea OUG nr. 32 din 30 martie 2020 Context: ultimele modificări aduse în privința acordării șomajului tehnic prin adoptarea O.U.G. nr. 32

UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa

Open chat