Achizitii publice. Taxa de timbru aplicabila plangerilor la CNSC

Înalta Curte de Casatie si Justitie, in urma promovarii de catre Curtea de Apel Cluj a unui recurs in interesul legii, a facut lumina in domeniul taxelor de timbru aplicabile plangerilor impotriva deciziei pronuntate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Astfel prin Decizia nr. 2 din dosarul 8/2014, a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj, aratandu-se ca:

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 285 indice 1 raportat la art. 287 indice 17 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea formulată împotriva deciziei pronunţate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se taxează cu 50% din suma prevăzută la art. 287 indice 17 alin. (2)”.

Acest lucru se intampla dupa ce o buna perioada de timp, unele Curti de Apel impuneau taxe de timbru calculate conform art. 287 indice 17 alin. 1 , taxe care puteau ajunge si la valoarea de 1100 de lei (jumatate din 2200 de lei), in timp ce plangerile trebuiau incadrate la art. 287 indice 17 alin. 2. ca si cereri neevaluabile in bani.

Mai pe scurt, Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca, in toate cazurile, plangerile formulate impotriva deciziilor date de Consiliul National de Solutionare al Contestatiilor, sunt cereri neevaluabile in bani, si in consecinta, se taxeaza cu suma de 2 lei (jumatate din valoarea prevazuta de art. 287 indice 17 alin. 2).

Avocat Radu Sora

Achizitii Publice. Taxa de timbru aplicabila plangerilor la CNSC

You May Also Like