Recuperare Creante

Recuperare Creante

1. Cererile de valoare redusa

Pentru sumele ce reprezinta debite mai mici de 10.000 Lei exista o procedura speciala reglementata de noul cod de procedura civila.

Procedura solutionarii cererii de valoare redusa se caracterizeaza prin faptul ca este eminamente scrisa se desfasoara in camera de consiliu fara prezenta partilor. Eventuala infatisare a partilor este posibila doar cu titlu de exceptie. Cererile se fac in conformitate cu un formular prestabilit de lege, pentru a se scurta timpul de solutionare, si procedura de solutionare urmeaza tiparul cerere – intampinare – raspuns la intampinare, insa din practica se observa ca si aceasta procedura se poate prelungi peste termenele prevazute de lege care insumate pot ajunge si chiar depasi 90 de zile. Doar inscrisurile sunt acceptate ca si mijloace de proba.

Nu este necesara parcurgerea unei proceduri prealabile si din acest motiv ar trebui sa fie cea mai rapida procedura.

Fiind vorba de o valoare redusa, taxa de timbru este cea mai putin costisitoare respectiv 50 de lei pentru cererile pana in 2000 lei si 200 lei pentru cererile cu valoarea cuprinsa intre 2000 si 10.000 lei.

 2. Procedura speciala a emiterii ordonantei de plata

De asemenea, pentru sumele recunoscute de debitor sau a caror existenta poate fi probata de creditor fara dubii, prin inscrisuri, fara ajutorul altor mijloace de proba, art. 1014 – 1025   din Noul Cod de Procedura Civila prevede posibilitatea emiterii unei ordonante de plata, dupa parcurgerea unei proceduri sumare care debuteaza cu o notificare prin care se someaza debitorul ca in termen de 15 zile de la primirea acesteia sa efectueze plata debitului.

Aceasta procedura prezinta avantajul de a fi cea mai rapida, in cazul in care debitorul nu depune intampinare, caci in aceasta situatie legea prevede un termen de solutionare de 45 zile de la depunerea cererii, dar se poate prelungi semnificativ daca intampinarea este depusa, si apoi, ordonanta emisa de judecator este atacata cu cerere in anulare.

Comparativ cu procedura de drept comun este o procedura foarte accesibila din punct de vedere economic, pentru ca trebuie platita doar o taxa de timbru fixa de 200 lei indiferent de valoarea litigiului (sumei de recuperat).

3. Procedura de drept comun.

Pentru debitele a caror recuperare este necesara administrarea si a altor mijloace de proba, in plus fata de inscrisuri, cum ar fi: interogatoriul, expertiza tehnica sau proba testimoniala (audierea martorilor), trebuie urmata procedura de drept comun.

Procedura de drept comun este calea normala de recuperare contencioasa a unui debit care iti ofera toate “uneltele” juridice in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa constituie titlul executoriu ce va face posibila recuperarea debitului. Insa, tocmai, datorita tuturor acestor “unelte”, respectiv mijloace de proba, este procedura cea mai anevoioasa avand durata lunga de desfasurare –  pe care noi o estimam la 1-2 ani in functie de incidentele procedurale aparute in desfasurarea judecatii.

In plus, pentru parcurgerea acestei proceduri trebuie platita si o taxa de timbru in functie de valoarea litigiului ceea ce o face cea mai costisitoare procedura.

Aici aveti link catre calculatorul taxelor de timbru al Ministerului Justitiei.

Important!!!

In ceea ce priveste, ordinea in care trebui promovate aceste proceduri, trebuie stiut ca, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de admisibilitate, procedurile speciale trebuie folosite cu prioritate, deoarece respingerea unei pretentii pe calea unei proceduri speciale, da creditorului posibilitatea de a promova procedura de drept comun, nu si invers insa. Pe de alta parte, in acelasi timp, procedurile speciale trebuie folosite cu prudenta pentru ca in cazul in care acestea sunt respinse, debitorul are dreptul la recuperarea cheltuielilor de judecata.

Dupa parcurgerea oricarei proceduri aratate mai sus, daca debitorul nu intelege sa se supuna hotararii judecatoresti de bunavoie, va urma faza executarii silite. Cu toate acestea, in anumite cazuri, cand creditorul este deja in posesia unor titluri executorii, procedurile aratate mai sus nu trebuie parcurse, acestea putand fi puse in executare in mod direct.

4. Executarea silita directa

In anumite situatii, cand creditorul detine titluri executorii de tipul cecului sau biletului la ordin refuzate la plata de o institutie bancara, sau chiar un contract de inchiriere sau de imprumut, incheiate in fata notarului, in forma autentica, este suficient ca detinatorul titlului, creditorul, sa se adreseze avocatului sau care va depune titlul direct la executorul judecatoresc pentru a incepe procedura de executare silita, fara a mai parcurge o etapa prealabila de obtinere a unui titlu executoriu in instanta.