Rambursarea de TVA. Dobanzi de intarziere

Procedura in cazul rambursarii de TVA. Raporturi fiscale-administrative

In cazul rambursarii de TVA, potrivit legii, cererile trebuie solutionate de autoritatile fiscale în termen de 45 de zile de la data inregistrarii decontului de TVA corespunzator.

Atat timp cat, Codul de procedura fiscala prevede in mod clar care este termenul de solutionare a cererilor contribuabilului, fara a a se face distinctie cu privire la obiectul solicitarii, consideram ca pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului de 45 de zile.

De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca, acordarea dobânzilor se face doar la cererea contribuabililor, iar cuantumul acestora este de 0,04 % din suma de rambursat pentru fiecare zi de intarziere.

Deoarece, in majoritatea cazurilor, rambursarea se efectueaza cu mare intarziere, fara a se respecta termenul legal de 45 de zile de la data inregistrarii cererii, contribuabilii au dreptul de a solicita in instanta obligarea autoritatii fiscale la plata de dobanzi pentru perioada de intarziere a executarii obligatiei.

Evident ca, in masura in care autoritatea fiscala refuza rambursarea TVA sau desi, emite decizie de rambursare nu plateste sumele reprezentand TVA, contribuabilul persoana juridica poate cere in instanta obligarea autoritatii fiscale la emiterea deciziei de rambursare a TVA si/sau la plata sumelor reprezentand TVA plus dobanzile aferente.

Contestatia se formuleaza dupa caz, la organul emitent:
– in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii din dreptul de contestare, sau

Contestatia se formuleaza la organul ierarhic superior:
– In termen de 30 de zile de la implinirea termenului in care autoritatea fiscala ar fi trebuit sa raspunda (adica 45 de zile de la depunerea cererii de rambursare).
Solutiile nefavorabile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi atacate de către contestatar la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă in termen de maxim 6 luni de la comunicarea solutiei contestatiei.

De retinut!
Atunci cand se solicita o rambursare de TVA, un aspect important la care contribuabilul, persoana juridica, trebuie sa fie atent, se refera la inspectia fiscala, pe care inspectorii ANAF, din diferite motive, intarzie sa o efectueze.

Important de stiut, este faptul ca, autoritatile fiscale pot efectua inspectia fiscala, ulterior, acordarii deciziei de rambursare a TVA in termen de 4 ani de la data la care a fost aprobata cererea de rambursare.

La ce trebuie sa fie atente persoanele juridice care vor sa-si recupereze datoriile de la stat?

In primul rand, trebuie sa cunoasca cu certitudine care institutie a Statului are calitate procesuala pasiva pentru a raspunde in calitate de parat sau intimat intr-o procedura judiciara.

In al doilea rand, trebuie stiut ca de multe ori lupta cu Statul este inegala, avand in vedere ca Guvernul, in anumite cazuri, are influenta asupra Parlamentului, iar in altele are capacitate de legiferare prin Ordonante de Urgenta, favorizeaza Statul in relatia cu orice persoana juridica, deoarece Statul are un mod unic de a modifica prin lege calitatea de responsabil intr-o anume speta ceea ce ingreuneaza misiunea reclamantilor de a isi valorifica drepturile.

In al treilea rand, nu trebuie sa piarda din vedere termenele prevazute si inauntrul carora trebuie sa faca demersurile specifice fiecarei categorii de datorie pe care o are de recuperat de la stat.
Referitor la datoriile fiscale, dispoziţiile privind termenele din Codul de procedură civilă se aplică în mod corespunzător, astfel, termenul de depunere a contestaţiei se calculează pe zile libere, cu excepţia cazului în care prin lege se prevede altfel, neintrând în calcul nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

Referitor la datoriile rezultand din raporturi de drept administrativ, Legea Contenciosului Administrativ reglementeaza doua termene, un termen general de 6 luni si un termen special de 1 an de zile.
Sanctiunea procesuala pentru nerespectarea termenelor prevazute este decaderea si consta in pierderea dreptului de a indeplini orice alt act, daca nu a fost respectat termenul imperativ prevazut de lege.

In al patrulea rand, indiferent de tipul de datorie ce urmeaza a fi recuperat, contribuabilul persoana juridica, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, trebuie sa urmeze, sub sanctiunea respingerii cererii ca inadmisibila , procedurile prealabile specifice pentru fiecare dintre ele. Procedura prealabila este utila pentru parti deoarece pot obtine rezolvarea litigiului intr-un termen scurt, cu cheltuieli mai putine, cat si pentru instante deoarece se degreveaza de un numar mare de dosare.

Avocat Larisa Antimescu
Sora & Asociatii


Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Retrospectiva 2023

2023 se va incheia in cateva ore. Si pentru ca initial am considerat ca acest an a fost sarac in evenimente se pare ca adevarul

Sora & Asociatii – Membru BRCC

Sora & Asociații tocmai a devenit cel mai nou membru al Camerei de Comert Britanico Române (BRCC) Așteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu noi parteneri