Registrul de bani personali. Aberatie sau necesitate?

Registrul de bani personali – o aberatie sau o necesitate?

In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din data de 30 aprilie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 513/2015 pentru aprobarea modelului si continutului registrului de bani personali, precum si a procedurii de inregistrare a acestuia la organul fiscal.

Practic, prin acest ordin s-a pus in aplicare o aberatie continuta de art. 4 alin. 12 litera i) din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale care suna asa:

„i) la ora inceperii programului de lucru, sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea in unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru, nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali. Modelul, continutul registrului de bani personali, precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.”

Mai exact, autoritatile fiscale vor sa stie, in orice moment, cati bani avem in buzunar, mai mult, acest registru va face ca fiecare din noi sa stie cati bani are colegul in buzunar ceea ce este, in mod clar, o chestiune care ne priveste pe fiecare dintre noi, in mod personal, nefiind o informatie care trebuie sa devina publica.

Necesitatea rezida, din cate am inteles, in faptul ca operatorii economici evazioneaza prin neemitere de bon fiscal, iar incasarile fara bon sunt pastrate de angajatii acestora.

Aberatia consta in faptul ca operatorii economici sunt reprezentati de persoane fizice, care, la randul lor, au si drepturi nu numai obligatii fiscale.

Noi suntem de parere ca, in calitate de contribuabili, nu trebuie sa ne dezbracam de drepturile noastre private cand ajungem la locul de munca si, in consecinta, o astfel de prevedere aberanta trebuie sa dispara.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

S-ar putea sa iti placa si

Retrospectiva 2023

2023 se va incheia in cateva ore. Si pentru ca initial am considerat ca acest an a fost sarac in evenimente se pare ca adevarul

Sora & Asociatii – Membru BRCC

Sora & Asociații tocmai a devenit cel mai nou membru al Camerei de Comert Britanico Române (BRCC) Așteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu noi parteneri