Taxa de trecere de la Mamaia

Taxa este denumita de autoritatile locale ca taxa de acces in Statiunea Mamaia. In fapt este o taxa de acces la un drum judetean. In trecut taxa era fundamentata prin faptul ca este o taxa instituita pentru intretinerea tramei stradale din Municipiul Constanta. Discriminarea era intemeiata pe faptul ca cei care detin autovehicul inmatriculat in Constanta platesc impozitul pe autovehicul catre Primaria Constanta si deci nu impozitul nu trebuie platit de doua ori.
Acum ea a revenit “fiind instituita din ratiuni de mentinere a unui confort corespunzator in randul turistilor, prin asigurarea si mentinerea curateniei pe domeniul public din statiunea Mamaia. Adica este o taxa de salubrizare. Banii se duc intr-un cont distinct, deschis in afara bugetului local, sumele se incaseaza in final de o firma delegata ce a castigat licitatia publica pentru serviciile de mentinere a curateniei.
Conform hotararii Taxa trebuie achitata de conducatorii de autovehicule care nu au numar de inmatriculare in Municipiul Constanta. Adica cei au numar de inmatriculare din judetul Constanta si din municipiu trebuie sa plateasca. In realitate, platesc taxa doar cei care nu conduc un autovehicul inmatriculat in judetul Constanta pe motiv ca nu se poate aplica hotararea asa cum este scrisa.
Asta este clar o alta smecherie electorala.
Aceeasi Marie cu alta palarie!

Cei care vor sa vada si sa examineze singuri textul hotararii 1.3. din capitolul taxe speciale Anexa 12 la Hotararea Consiliului Local Municipiului Constanta HCLM 228/2008 – privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2009 – il pot consulta in extras mai jos:

“1.3 Taxa de acces în Staţiunea Mamaia pentru autoturisme care nu au număr de înmatriculare în Municipiul Constanţa constituie venit cu destinaţie specială, fiind instituită din raţiuni de menţinere a unui confort corespunzător în rândul turiştilor, prin asigurarea şi menţinerea curăţeniei pe domeniul public din Staţiunea Mamaia. Astfel, Serviciul Administrare Spaţii Verzi şi Igienă Publică asigură curăţenia în staţiune, în contravaloarea unei părţi a taxei de acces în Staţiunea Mamaia.
Această taxă se achită de către conducătorii autovehiculelor care nu au număr de înmatriculare în Municipiul Constanţa, precum şi de către conducătorii autovehiculelor cu numere provizorii (leasing), care nu au domiciliul în Constanţa, în perioada sezonului estival, la personalul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri din cabinele aflate în punctele de taxare din staţiunea Mamaia.
Serviciul Administrare Spaţii Verzi şi Igienă Publică este organizat şi funcţionează in conformitate cu prevederile H.C.L.M. nr. 491/2002, modificată prin H.C.L.M. nr. 218/2006 privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare pentru aparatul propriu al Consiliului Local al Municipiului Constanţa.
Prestarea activităţii de curaţenie în Staţiunea Mamaia se face prin delegare, achiziţia serviciului fiind atribuită în urma licitaţiei publice organizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice.
În cazul delegării prestării serviciului, pe baza contractului de achiziţie, Serviciul Administrare Spaţii Verzi şi Igienă Publică, prin salariaţii proprii monitorizează şi controlează periodic activitatea prestatorului de servicii, pentru a se asigura de respectarea standardului prevăzut prin contract
Taxa achitată se încaseaza într-un cont distinct, deschis în afara bugetului local, fiind utilizată pentru asigurarea curaţeniei în staţiune, iar sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului, se best online casino vor folosi în anul următor, cu aceeaşi destinaţie. “

Sursa este site-ul www.primaria-constanta.ro care publica HCLM 228/2008 in format Word, fara nici un fel de semnatura atasata sau nume de persoane responsabile.

In fapt, aceasta taxa discrimineaza platitorii de taxe pe baza numarului de la autovehicul! In plus, restrange in mod nejustificat circulatia pe un drum judetean!

Intrebarea este : cat timp sa mai suportam abuzurile ?

Eu personal voi depune in aceasta saptamana (i.e. pana la data de 3 iulie 2009) la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii o plangere impotriva acestei taxe. Ii rog pe cei care vor sa ma sustina sa isi precizeze acordul, sa ma sustina in orice mod cu putinta (si aici nu e vorba de bani) si daca pot, chiar sa faca dovada discriminarii – sa imi trimita copie de pe biletul de trecere!

Va multumesc tuturor!

Update 1! In data de 2 iulie 2009 am depus plangerea la CNCD. Sunt curios in cat timp va raspunde CNCD-ul !

Update 2 ! Astazi 31 iulie 2009 am primit citatie de la CNCD pentru data de 18.08.2009 – intre timp se termina vara! dar cine stie ? poate obtinem o hotarare “perena” !

Update 3 ! in data de 18 august 2009 m-am prezentat la audieri – aici m-am intalnit cu avocatul Consiliului Local al Primariei Constanta care in fata comisiei a sustinut ca:

1) taxa este platita si de cei din Judetul Constanta daca nu conduc auto inmatriculata in Municipiul Constanta sau nu au domiciliul in Municipiul Constant – fapt ce este in realitate o mare minciuna ce poate fi observata de oricine ! in realitate toti cei cu numar de judetul Constanta trec liber pe la bariera – in ipoteza in care s-ar fi aplicat legea impusa de Consiliul Local ar fi trebuit ca cei care conduc un autoturism cu numar de Constanta sa fie opriti pentru a li se verifica domiciliul – DAR ASTA NU S-A INTAMPLAT NICIODATA – iar atunci cand a fost intrebat de ce nu se percepe taxa si de la persoanele care conduc autoturism cu numar de Constanta dar au domiciliul in afara Municipiului Constanta avocatul a dat vina pe lucratorii de la bariere – adica de vina este “Acarul Paun” care a primit instructiuni corecte de la Primarie dar nu le-a respectat; Ce mi se pare hilar este faptul ca domnul avocat uita ca rapunderea angajatului nu poate fi separata de cea a Primariei, caci noi acuzam Consiliul Local in calitate de emitent al legii discriminatorii si Primaria in calitate de organ executiv care se ocupa cu aplicarea legii.

2) persoanele domiciliate in Municipiul Constanta nu platesc taxa de la Mamaia pentru ca in calitatea lor de contribuabil acestia platesc la bugetul Municipiului Constanta taxa de habitat; Numai ca ce ar trebui sa stiti dvs. este ca aceasta taxa are o valoare anuala de 3 lei (platibila in doua rate :)) – Asa ca discriminarea este cu atat mai mare cu cat Constantenii platesc 3 lei anual iar “veneticul” plateste 3 lei la fiecare trecere, 4 lei zilnic sau 250 lei pe sezon estival. In consecinta, unde este dreptatea??? si egalitatea consfiintita de Constitutia Romaniei?

Update 4 – La data de 1 septembrie 2009 a fost termenul pentru depunerea de concluzii scrise. La acest termen aflam ca CNCD va lua o decizie probabil prin octombrie 2009 – mai bine mai tarziu decat niciodata!

You May Also Like